Korzeń omanu to niedoceniana roślina lecznicza, która będzie przydatna w każdej domowej apteczce. Działa antyseptycznie, przeciwgrzybiczo i łagodzi stany zapalne, a poza tym pomaga w leczeniu.

Korzeń omanu – na czym polegają prozdrowotne właściwości rośliny?

Korzeń omanu jest rośliną wieloletnią, która od stuleci obecna jest w ziołolecznictwie. W jej składzie są między innymi helenina i azulen, to im zawdzięcza swoje właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne oraz przeciwgrzybiczne. Najważniejszy składnik, a więc azulen świetnie sprawdza się przy leczeniu niektórych oznak chorób skóry, a dodatkowo wspomaga zmniejszanie obrzęków. Kolejnym ważnym składnikiem jest inulina, która poprawia pracę przyjaznych bakterii układu trawiennego.

Korzeń omanu jest przydatny w trakcje walki z pasożytami jelit oraz jamy ustnej. Można go stosować również jako sposób radzenia sobie ze zbyt wysokim cholesterolem, a dodatkowo potrafi wzmocnić osłabione serce i pomoże uregulować cykl miesiączkowy. Kobietom karmiącym, które regularnie spożywają korzeń omanu, może pomóc zdrowo i szybko rozkręcić laktację.

Korzeń omanu – jak go zdobyć i jak go stosować?

Korzeń omanu można znaleźć chociażby w aptece czy sklepie zielarskim, zarówno tradycyjnym, jak i tym działającym w internecie. Bardzo ważny sposób podania. Najczęściej jest spożywany w formie naparu. Łyżkę pokruszonego korzenia należy zalać wrzątkiem i po 30 minutach odcedzić. Jeśli napar jest stosowany regularnie, to pierwsze efekty można odczuć bardzo szybko.

Moment picia naparu również nie jest obojętny. Przy walce z pasożytami, trzeba wypijać go z samego rana, przed posiłkiem. Dolegliwości kobiece powinno się wypijać jedną porcję wczesnym rankiem, a drugą przed zaśnięciem. W przypadku infekcji dróg rodnych oman stosuje się w formie płukanek i nasiadówek. Napar można wykorzystać do codziennej pielęgnacji cery, zwłaszcza tej trądzikowej i łojotokowej.

Korzeń omanu dodany do nalewki ma zastosowanie w leczeniu dolegliwości układu oddechowego. Aby przyrządzić nalewkę, trzeba połączyć 100 gramów korzenia oraz 250 ml alkoholu. Gotową mieszankę należy pozostawić w ciemnym miejscu przez co najmniej 7 dni. Na koniec trzeba ją odcedzić i rozpocząć kurację. Zalecana ilość to pół łyżeczki kilka razy w ciągu dnia.